Enea dezvoltă în Iași noua tehnologie de compresie a imaginilor obținute de sateliți pentru Agenția Spațială Europeană

Enea România dezvoltă, pentru Agentia Spațială Europeană (ESA), aplicații software de compresie a imaginilor obținute din spațiu ce vor fi rulate pe sateliți utilizând, în premieră pentru industria spațială, platformele hardware multi-core ce folosesc cele mai noi sisteme Sparc V8 (LEON) și QorIQ (Freescale). Proiectul este dezvoltat în centrul de cercetare de la Iași și face parte dintr-un program complex lansat de ESA, la care Enea lucrează în parteneriat cu Airbus.

Carina Nebula Details: Great Clouds Credit for Hubble Image: NASA, ESA, N. Smith (University of California, Berkeley), and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)  Credit for CTIO Image: N. Smith (University of California, Berkeley) and NOAO/AURA/NSF The Hubble Space Telescope is a project of international cooperation between NASA and the European Space Agency. NASA's Goddard Space Flight Center manages the telescope. The Space Telescope Science Institute conducts Hubble science operations. Goddard is responsible for HST project management, including mission and science operations, servicing missions, and all associated development activities.

În cadrul altor programe pentru industria spațială, Enea România va dezvolta atât tehnologii de realitate augmentată și VR, cât și tehnologii pentru detectarea găurilor negre.

„Am început colaborarea cu Agenția Spațială în urmă cu 2 ani, când am participat la un proiect pilot de transfer al datelor. În prezent suntem parte din mai multe programe lansate de ESA, colaborăm cu o serie de parteneri consacrați în industria aerospațială europeană și punem bazele unui centru specializat în tehnologii aerospace în Iași”, a declarat Marius Duțu, Country Manager, Enea Services România.

Soluția dezvoltată de centrul Enea din Iași va permite compresia imaginilor obținute de sateliți pe platformele multi-core, fără a altera calitatea imaginii. Compresia este esențială atât pentru transmiterea rapidă a imaginilor pe distanțe mari, cât și pentru stocarea acestora. Astfel, algoritmul de compresie va fi folosit la arhivarea imaginilor foarte mari hiperspectrale și multispectrale, fără pierderi de calitate, în conformitate cu standardul ESA CCSDS.

În prezent, Enea selectează ingineri pentru a participa la aceste proiecte de cercetare.

Despre Enea

Enea este o companie globală de produse software și servicii axată pe soluții și servicii pentru echipamente de comunicații. Cu peste 45 de ani de experiență, ENEA este lider mondial în dezvoltarea de platforme software cu cerințe maxime de disponibilitate și performanță. Expertiza Enea în sistemele de operare în timp real și middleware reduce substanțial ciclurile de dezvoltare, costurile produselor și crește fiabilitatea sistemului. Soluții verticale dezvoltate de Enea includ dispozitive de telecomunicații și infrastructură, tehnologie medicală, auto și aerospațială. Enea are birouri în Europa, America de Nord și Asia. Enea este listată la NASDAQ OMX Nordic Exchange Stockholm AB. Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați enea.com sau contactați-ne la info@enea.com.

Enea®, Enea OSE®, Netbricks®, Polyhedra®, Zealcore®, Enea® Element, Enea® Optima, Enea® LINX, Enea® Accelerator,  Platforma Enea® dSPEED Platform și COSNOS® sunt mărci înregistrate ale Enea AB și ale subsidiarelor sale.

Enea OSE®ck, Epsilon, Enea® Optima Log Analyzer, Enea® Black Box Recorder, Polyhedra® Lite, Enea® System Manager, Enea® ElementCenter NMS, Enea® On-device Management și Embedded for LeadersTM sunt mărci neînregistrate ale Enea AB și ale subsidiarelor sale. Orice alte companii, produse sau servicii menționate mai sus sunt mărci înregistrate sau neînregistrate ale proprietarilor de drept. © Enea AB 2016.

Iași, 30 august 2016 – Enea România

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s