Panasonic DMC LX15 aparatul foto care m-a facut sa ma reindragostesc de clasa compact.

Sigur ca da este binestiut ca in diferitele situatii un aparat foto de mici dimensiuni te poate ajuta cu mult mai bine decat un mirrorless / Bridge / DSLR. In special in situatiile, in care trebuie sa realizezi instantanee , si nu doresti neaparat sa te concentrezi pe setarile aparatului si “artisticul” din fotografie. Cu toate acestea nu poti spune nici ca DMC LX15 al japonezilor de la Panasonic nu face niste fotografii extrem de reusite, pentru ca, in spate exista cele mai reusite lentile de pe piata, de conceptie Leica, de data aceasta, de o constructie foarte speciala, ce te ajuta in lumina scazuta, asa cum apare inscriptionat pe body-ul aparatului F 1,4.

32

Panasonic Lumix DMC LX15 incorporeaza un senzor MOS de 1 inch, 20.1 de MP, stabilizare pe 5 axe, zoom optic 3x, un obiectiv Leica foarte luminos (f/1.4-f/2.8), 7 fps, gama ISO 100-25600, diafragma si control prin inele, shooting macro 3cm cu funcții post Focus si conectivitate Wi-Fi, fotografiere continua cu focalizare automata, video de 4K pana la 30p, stabilizare optica la filmare in 1080, un ecran rabatail, functiile 4k si post focus.

De aceea, desi, stiind ca nu este si cel mai performant aparat construit le multumesc prietenilor de la Panasonic pentru altruismul aratat, atunci, cand, mi-au dat pentru numai aproape o saptamana, aparatul acesta minunat, pe care, am tinut in prima faza, sa il dezvalui cititorilor mei printr-un unboxing.

This slideshow requires JavaScript.

Panasonic Lumix DMC-LX15 cantareste 310g cu bateria si cardul introdus si masoara 105.5 x 60 x 42 mm. Un inel de diafragma intuitiv inconjoara lentila care va permite sa schimbati rapid diafragma, cu 1 / 3 trepte de expunere disponibile de functionare de la f / 1.4 pana la f / 11. Daca mariti la o lungime focala care incetineste intervalul de deschidere, aceste marcaje fizice, evident, nu se schimba – deci la 72 mm, de exemplu, alegerea f / 1.4 de fapt diafragma la valoarea cea mai rapida disponibila de f / 2.8. In plus, schimbarea inelului de la f / 1.4 la, sa zicem, f / 2.2 nu are absolut nici un efect asupra setarilor aparatului foto, deoarece aceste deschideri nu sunt disponibile la 72 mm. Altele decât acest capriciu poate fi evitat, inelul diafragmei este un mare plus care aduce un plus  de prietenie fotografului cu Panasonic Lumix DMC-LX15.

LX15 este un mic aparat de fotografiat confortabil atat de tinut cat si de folosit. In comun cu modelele mai vechi serie LX, are o carcasa de metal usor, desi, din pacate nu are nici acum un material de cauciuc sau de prindere de pe partea dreapta a camerei, facandu-l un pic mai alunecos decat ar fi necesar.

Exista zece butoane variate in partea dreapta a camerei, ceea ce inseamna ca fiecare dintre ele este destul de mic. Nu înseamna ca puteți seta camera pentru a accesa o gama larga de functii, in afara celor care sunt atribuite in mod implicit. Fireste o parte dintre acestea sunt customizabile. Cele mai multe dintre butoanelele LX15 sunt destul de simple. Caracteristicile de derivate video, 4K Photo si post Focus sunt date de butoane dedicate (probabil pentru a incuraja utilizarea lor), dar acestea pot fi reconfigurate, dacă preferati. In plus fata de cele trei butoane fizice functionale, camera ofera patru butoane de functii pe ecran, aranjate pe partea dreapta a ecranului.

Panasonic DMC LX15  face parte din cea mai noua familie de aparate ce beneficiaza de functia Focus Stacking, asa cum am mai scris aici ceea ce aduce de asemenea un plus aparatului.

Senzorul de MOS creste foarte mult optiunile de fotografiere a aparatului foto, cu cea mai rapida setare de 10 fps atunci cand se utilizeaza obturator mecanic sau un incredibil de 50 de imagini la rezolutie completa atunci cand se utilizeaza declansatorul electronic. Modurile mai lente ale 6 fps si 2 fps complet cu AF Tracking sunt de asemenea disponibile.

Panasonic Lumix DMC-LX15 are o functie de interval de timp in care puteti seta intervalul de timp si numarul de imagini pentru a lua, plus o optiune de multi-expunere, care va permite sa combinati pana la patru expuneri într-un singur cadru, în timp ce Stop Motion modul de animație vă permite să creați clipuri video unice de oprire de mișcare. LX15 dispune de conectivitate Wi-Fi încorporată, dar nu și NFC sau GPS-ul, care este activat prin apasarea butonului Fn1 in timpul redarii imaginilor. Aveti posibilitatea sa utilizati telefonul smartphone pentru a modifica setarile camerei foto (setari de focalizare, compensarea expunerii, ISO, WB Foto stiluri) si chiar butonul de declansare de la distanta inclusiv inregistrari video, in timp ce functia de transfer automat backup comprima automat fotografiile. De asemenea, puteti utiliza datele GPS de pe smartphone pentru a inregistra locatia de fotografiere pe imagine.

In acelasi timp ca este pentru backplate Panasonic Lumix DMC-LX15 lui, pe partea dreapta a camerei – atunci cand este privit din spate – are o usita care acopera atat HDMI si porturile USB / iesire AV. Baza camerei are filet pentru atasarea unui trepied, cealalta caracteristica sub-laterala fiind carcasa compartimentului bateriei, bun pentru aproximativ 260 de fotografii de la o singura incarcare dar si carduri SDHC / SDXC SD / media.

Dincolo de orice considerente tehnologice am avut ocazia sa il utilizez la un turnir culinar organizat: Food Bloggers 2016 unde am profitat din plin de calitatile acestui compact.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s