Impactul tehnologiilor 5G asupra traficului mobil de date

Creșterea puternică a numărului de utilizatori mobili, smartphone-uri și conexiuni Internet of Things (IoT), precum și îmbunătățirea vitezei în rețea și consumul de conținut video pe mobil vor conduce la creșterea traficului de date mobile.

Înmulțirea aplicațiilor mobile și răspândirea conexiunilor mobile stimulează dezvoltarea 4G, care va fi urmată în curând de 5G. Cisco și alți experți din industrie anticipează implementări de rețele 5G la scară largă, începând din 2020. Operatorii mobili vor avea nevoie de viteză, latență scăzută și o provizionarea dinamică pe care rețelele 5G o vor aduce pentru a răspunde cerințelor abonaților, dar și noilor tendințe din domeniul serviciilor pe zona business, rezidențială și mobilă. Cisco estimează că traficul în rețelele 5G va reprezenta 1,5% din traficul total de date mobile până în 2021

cisco-vni

Creșterea traficului global de date mobile în centrele de date până în 2021, traficul global de date pe dispozitive mobile va ajunge la 49 exabytes pe lună sau 587 exabytes anual).

Creșterea conținutului video live pe mobil de 8,7 ori în perioada 2016-2020 și va înregistra cel mai mare avans din categoria aplicațiilor mobile.

Creșterea pe segmentul Realitate Virtuală (VR) și Realitate augmentată (AR) contribuie la adoptarea unor dispozitive purtabile precum căștile. Numărul de căști VR este estimat să crească de la 18 milioane în 2016 până la aproximativ 100 de milioane până în 2021 – o creștere de cinci ori. La nivel global, traficul VR va crește de 11 ori, de la 13,3 petabytes/lună în 2016, până la  140 petabytes/lună în 2021. La nivel global, traficul AR va crește de 7 ori în perioada 2016-2021, de la 3 petabytes/lună în 2016, la 21 petabytes/lună în 2021.

Cisco estimează că numărul de dispozitive purtabile va ajunge la nivel global la 929 de milioane, în creștere de aproape trei ori, de la 325 de milioane în 2016.

Traficul de date mobile descărcat prin rețele Wi-Fi in 2016, 60% din traficul total de date mobile a fost descărcat; până în 2021, 63% din traficul total de date mobile va fi descărcat. La nivel global, numărul de hotspoturi publice Wi-Fi (inclusiv cele de acasă) vor crește de șase ori din 2016 (94 milioane) până în 2021 (541,6 milioane).

Raportul „Cisco® VNI Global Mobile Data Traffic Forecast (2016‑2021)” se bazează pe estimările unor analiști independenți și pe informații provenite din studierea traficului de date mobile. În urma studierii acestor informații, s-au construit estimările proprii ale Cisco privind adoptarea aplicațiilor mobile, duratei de utilizare și vitezei de transmisie a datelor. Estimările Cisco iau în considerare și alți factori importanți, cum ar fi viteza de bandă largă mobilă și capacitatea de procesare a dispozitivelor. Descrierea detaliată a metodologiei este inclusă în raportul complet (a se vedea link-ul de mai jos).

București, România – 27 februarie 2017

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.