Tenda Wireless N300 Easy Setup Router model F3, routerul wireless la review

In ultima vreme chiar mi-am pus problema, oare ce ar putea fi mai ieftin decat un hotspot de pe mobil, atunci cand iti doresti o interconectare a device-urilor mobile din apartament.

Raspunsul a venit de la un nou producator pe piata, de care eu cel putin, nu am auzit niciodata, dar, l-am putut vedea de mai multe ori in excursiile mele prin supermarketurile bucurestene, in zilele cu soare, atunci, cand drumurile mele ajung pe acolo.

Desi, specialistii interzic uneori utilizarea unor deviceuri de retea, pe care ei nu le-au testat si agreat prin listele lor, Tenda Wireless N300 Easy Setup Router model F3, routerul wireless la cei 300 Mbps, cu 3 antene omni-directionale de 5dBi si prin chipsetul Broadcom integrat, asigura o acoperire WiFi de pana la 200m2 are protocol IEEE802.11/b/g/n si securizat prin algoritm WPA: AES, TKIP, TKIP, o certificare internationala: CE ROHS 3C EAC NOM IC, care ii da girul spre a putea fi folosit cu incredere in retelele de telecomunicatii la frecventa de 2.4GHz.

Iata ca telecomunicatiile au ajuns un fenomen in casa, la indemana orisicui isi doreste sa fie independent de niste tehnicieni, si este consecvent in urmarirea unor manuale de utilizare, cand acestea se gasesc, din ce in ce mai usor, pe internet, asa cum si la Tenda puteti gasi aici.

Pagina lor de internet mi-a dovedit ca sunt un colectiv de chinezi profesionisti, care chiar isi doresc sa cucereasca un segment de piata, prin lucruri de bun simt expuse, si cat mai utile posesorilor de routere.

Fireste mai jos va prezint unboxingul si punerea in functiune.

Asa cum se poate observa utilizatorul nu are la dispozitie ceva sofisticat, care sa-i ingreuneze operatiunile de setare rapida.

Sunt lucruri obisnuite, pe langa corpul routerului de culoare alba inscriptionat pe gri cu marca Tenda,  in partea superioara se regasesc un numar de opt led-uri care arata starea de functionare / sau nu, a routerului si conexiunilor, semnificatia simbolurilor inscriptionate, fiind cea de mai jos:

La spatele vizibil al carcasei ce poate fi montata pe perete, in prima faza se pot observa cele trei antene prinse, in cate-o articulatie sferica, destul de rezistenta, daca nu te apuci sa tragi cu forta sau sa iti doresti cu tot dinadinsul sa o distugi. Pentru deviceuri la nivelul acesta de pret cred ca sunt facute chiar prea bine pentru a mai cumpara si altadata, in cazul in care ti s-a defectat. Constructia in general mi se pare destul de robusta si rezistenta, in situatia in care nu ar fi un obiect pe care totusi il vei lasa uitat pe undeva, pe acolo, unde reteaua de internet iti ajunge prin casa.

Tot pe spate se situeaza si conectorul jack de Power DC 9V / 600mA, care este indeajuns pentru puterea de consum declarata de numai: 1.9W (fara incarcare) ~ 3.3W (incarcare maxima), care practic nici nu se simte, atunci cand routerul va ramane uitat prin prize, conectat.

Tot in spate avem butonul de WPS/RST, atat de necesar in posibilitatea e drept ca limitata, ca routerul sa inghete in functionare, dar si conectorii RJ-45 pentru 1 port WAN 10/100M, cu auto-negociere si 3 port-uri LAN 10/100M cu auto-negociere, atunci cand reteaua locala devine o necesitate, cablu UTP, din cutie te va ajuta.

Odata patrunsa in casa la tine conexiunea de broadband, misiunea unui homeless, ca si mine uneori, devine mai usoara, atunci cand se poate conecta in locatia respectiva, de vizita la un wireless disponibil, chiar in orice colt, dispus in unghiuri imposibile.

Practic un device de aceste dimensiuni: 127.4mm X 90.5mmX 26mm, si greutate iti permite cu usurinta impreuna cu incarcatorul si cablul de date UTP insotitor sa il vari cu usurinta intr-un rucsac si sa il utilizezi de fiecare data, atunci cand vrei sa fii independent de o priza, in navigarile de fiecare zi, sau, atunci cand iti doresti sa construiesti o retea in local.

Asa cum am scris si in grupul public de pe Facebook, in ziua testului: “#GadgetarulRoman a facut testul cu telefonul la 35m distanta de router cu doua usi inchise la un unghi de 45 fata de router. Mai jos este rezultatul conexiunii router #Tenda #N300 wireless cu semnalul indicat de smartphone de cam 30%…Nu imi dau seama cat de edificator poate fi fara o scula de masurare mai exacta… Masuratoarea a fost executata in timp ce ma deplasam pe holuri inguste…cu unghiuri dificile de reflexie…si cu doua usi inchise, viteza de plecare de pe Net fiind de 30 Mbps” pentru mine asta inseamna o performanta prin comparatie cu alte routere pe care le-am mai testat.

Acesta a fost si principalul meu experiment si anume sa pot acoperi cu o conexiune cat mai puternica o suprafata cat mai mare, cu obstacole si sa obtin o calitate cat mai buna a pachetului de date pe care il primesc, in regim PPPoE sau DHCP, desi, sincer am fost limitat de viteza de lucru pe care am putut sa o utilizez conectandu-ma cat mai simplu la cablurile de viteza, pe care un provider mi l-a putut pune la dispozitie, in acel moment.

Nu mi-am dorit un experiment de profesionist intrand prin meniurile programului, ci mai degraba a unui incepator, care doar incearca sa conecteze deviceul, fara sa isi bata prea mult capul, cum o poate face mai bine. De aceea, nici nu am securizat sistemul si nu am tras de specificatii la maxim, pentru a putea vedea cat de simplu poate fi pentru un om nefamiliarizat cu setarile unui router.

Concluziile desigur au fost foarte bune, pentru un utilizator cu cunostinte minime de interconectare si utilizare. Se poate foarte simplu sa gestionezi un router wireless si fara sa citesti din scoarta in scoarta manualul de utilizare, dar si fara a umbla la pusculita familiei, cu toate acestea nefacand rabat la calitatile declarate de catre producator. Pui cablurile acolo unde trebuie, iar conectarea la Tenda se va realiza cu usurinta, si prin conectarea facila a dispozitivelor mobile sau de retea.

Desigur si cei care experimentati ce isi doresc securitate si performanta isi au instrumentele necesare prin accesarea aplicatiei dedicata de la adresa: 192.168.0.1, pot construi rutele pentru un LAN, conectabil Ethernet la un WAN: ADSL/Fiber/Cable Access. Poti administra parole si drepturi de acces, atat in local cat si pe internet, atat cu adresa statica, cat si dinamica de tip DHCP (Dynamic IP) si de tip multisistem: Windows 8, Windows 7, iPad/iPhone, Android. De asemenea, exista adresabilitate MAC suportand protocoale Wired WAN si Wireless WAN, securizat WPS.

Ceea ce este diferit fata de celelate routere de pe piata, este totusi viteza wireles de 300 Mbps, cu care la acest pret routerul este imbatabil.

In rest am observat ca device-ul nu are niciun fel de incalzire termica posibila sa deranjeze functionarea sau atmosfera din jurul routerului, ceea ce mi se pare foarte important atunci cand dorim conexiuni de calitate.

 

2 comments on “Tenda Wireless N300 Easy Setup Router model F3, routerul wireless la review

  1. Pingback: Routerul Wifi Tenda FH456 la review | Cristian Nicolau

  2. Pingback: Routerul Wi-Fi Tenda F9 cu acoperire totala de 600 Mbps la review | Cristian Nicolau

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.