Lenovo implementează cel mai mare supercomputer bazat pe tehnologia Intel din lume în cadrul Barcelona Supercomputing Center

Lenovo a anunțat, în cadrul evenimentului International Supercomputing Conference (ISC2017), livrarea și implementarea celui mai mare supercomputer care utilizează noua generație de tehnologii Intel din lume, în cadrul centrului de cercetare Barcelona Supercomputing Center (BSC). Supercomputerul denumit MareNostrum 4, cu o viteză de procesare de 11.1 petaFLOP, va fi găzduit de „cel mai frumos centru de date din lume”, situat în Capela Torre Girona din cadrul Universității Politehnice din Catalonia, Barcelona, Spania și va fi utilizat pentru o gamă largă de demersuri științifice, de la cercetarea genomului uman, bioinformatică și biomecanică, la prognoza meteo și compoziția atmosferică. Acest nou sistem, care va continua să fie dezvoltat și în viitor, ocupă poziția 13 pe cea mai recentă listă TOP500 (top500.org) a celor mai performante sisteme de supercomputing din lume.

Sistemul este compus din peste 3.400 de noduri de servere Lenovo de ultimă generație, având la bază procesoare Intel® Xeon®, interconectate cu ajutorul a peste 60 de kilometri de cablu de rețea de mare viteză Intel Omni-Path Technology 100 Gb/s. Acesta este cel de-al treilea sistem de tehnologie de vârf HPC instalat de Lenovo în cadrul Parteneriatului pentru Putere de Calcul Avansată în Europa (Partnership for Advanced Computing in Europe, PRACE). Astfel, Lenovo devine cel mai mare furnizor de sisteme tip HPC pentru această comunitate științifică de mare impact, ceea ce consolidează poziția Lenovo drept compania producătoare de supercomputere cu cea mai rapidă creștere din Europa.

Din 2014, când a intrat în lista Top500, Lenovo a devenit furnizorul TOP500 cu cea mai rapidă creștere la nivel mondial. Lenovo ocupă locul 2 în listă cu 92 de mențiuni și se plasează pe primul loc în supercomputing în China, regiunea cea mai extinsă și cu cea mai mare creștere în domeniul supercomputing-ului din lume, unde are cu 50% mai multe mențiuni față de următorul competitor.

Continuându-și misiunea de a oferi clienților acces la noua tehnologie, Lenovo este în curs de modernizare a  Centrului Global de Inovație HPC de la Stuttgart, Germania, compus din 6.000 de nuclee ale celei mai noi generații de procesoare Intel Xeon și din cele mai noi unități de procesare grafică (GPU) NVIDIA, interconectate printr-o gamă de noduri de mare performanță de la Mellanox și Intel. Centrul de Inovație HPC s-a deschis în luna mai 2015, cu scopul de a colabora cu clienții și de a facilita accesul acestora la cele mai noi tehnologii, precum și de a experimenta cu aceleași sisteme care stau la baza supercomputerului MareNostrum 4 din cadrul BSC, înaintea de livrarea acestora la scară largă. Actualizarea întregului sistem se va finaliza în august 2017.

Un exemplu de proiect de colaborare susținut de Centrul Global de Inovație HPC se regăsește la Universitatea din Birmingham, care a construit un centru de cercetare de marcă denumit Birmingham Environment for Academic Research (BEAR). BEAR este o colecție de resurse IT oferite gratuit comunității din cadrul universității și experților externi acreditați, resurse care permit accelerarea cercetării în mai multe discipline, de exemplu din domeniul științelor vieții, inclusiv secvențierea genomului, sau cercetarea medicală și lingvistică.

București, 22 iunie 2017 – Lenovo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.