Routerul de gaming MU-MIMO TriBand Tp-Link Archer C5400X la review

Daca petreci mult timp jucand cele mai bune jocuri pentru calculator online, probabil ca ai intalnit un ritm mare de intarziere mai devreme sau mai tarziu. Primul pas in acest sens este sa iti upgradezi abonamentul la internet; cel de-al doilea este sa achizitionezi un router special pentru gaming, care sa iti permita sa atingi viteze din ce in ce mai mari.  Cele mai bune routere de jocuri ar putea garanta ca jocul tau online nu este niciodata intrerupt.

Cele mai bune routere de jocuri vor acorda prioritate traficului de retea pentru jocuri, prin amabilitatea unei caracteristici numite Quality of Service (QoS), care va va ajuta sa va asigurati ca sesiunea de jocuri nu este perturbata de descarcarea de jocuri sau de vizionare Netflix sau streaming 4K. Vei dori, de asemenea, sa fii cu ochii pe MU-MIMO, astfel incat toata lumea din casa ta sa poata juca fara sa intre unul in calea celuilalt.

Acum, conexiunile prin cablu sunt de obicei considerate cea mai buna modalitate de a va conecta jocurile online. Dar, doriti sa va asigurati ca routerul de joc sa fie si un router bun. Asadar, nu numai ca cele mai bune routere de jocuri vor fi impachetate pana la capat cu porturile Ethernet Gigabit, dar vor veni si cu cele mai noi standarde Wi-Fi – in prezent Wi-Fi 5 (802.11ac Wave 2) cele doua benzi de 5 GHz si mai putin pe banda de 2,4 GHz . Avand mai multe antene pe care le puteti manipula pentru a spori puterea semnalului.

Routerul care a poposit pe la GADGETARUL ROMAN in ultima perioada si anume routerul de gaming Tp-Link MU-MIMO TriBand Archer C5400X este unul dintre cele realizate pentru a domina competitia de gaming si mi-a lasat una dintre cele mai frumoase impresii de testing. Routerul apara sistemul tau de amenintari daunatoare care se pot strecura prin descarcari si partajari de fisiere. TP-Link HomeCareTM, powered by Trend MicroTM, protejeaza fiecare dispozitiv de cele mai recente amenintari cibernetice cu securitate puternica, antivirus incorporat si prevenire a intruziunilor de ultima ora.

Dupa cum sugereaza si numele, AC5400X ofera viteze Wi-Fi tri-banda de pana la 5400 Mpbs (2 X 2167Mbps + 1000 Mbps). In plus fata de optiunile wireless rapide, exista si un comutator Ethernet gigabit cu 8 porturi pentru dispozitivele cu fir si mai multe porturi USB pentru conectivitatea dispozitivului extern. Sustinut de o interfata usor de utilizat, C5400X arata ca un dispozitiv concurential in bransa.

In cutie, gasiti urmatoarele: routerul, opt antene detasabile, adaptorul de alimentare, un cablu Ethernet si ghidul rapid de instalare.

Experienta de unboxing oferita de TP-Link Archer C5400X este asteptata si placuta. Ambalajul, precum si prospectul acestui router wireless, se adreseaza jucatorilor si va impresiona ca atare.

Masurand la 240,5 x 240,5 x 55,3 mm antene, C5400X ocupa o cantitate decenta de spatiu pentru birou. Corpul C5400X este tot din plastic negru.

TP-Link Archer C5400X este un router wireless puternic, care are un procesor Quad-Core pe 64 biti BCM4908 care ruleaza la 1,8 GHz si 1 GB RAM suportand standardul de retea Wi-Fi 5 (802.11ac Wave 2) si transfer 4×4 MU-MIMO. Impresionanta prezenta celor opt antene externe mari, detasabile care asigura renumitul castig de semnal. Antenele pot fi plasate doar intr-o singura pozitie, fara a putea schimba unghiul si orientarea.

In partea superioara a routerului, apar degajarile pentru convectia aerului cald si un LED de semnalizare a starii luminos cu logo-ul TP-Link. Nuantele in diferite culori semnalizeaza starea routerului.

Pe partea din spate, exista tabloul de conexiuni ce dau accesul la portul WAN si opt porturi Ethernet care functioneaza la 1 Gbps. Puteti agrega un port LAN cu portul Internet pentru a dubla viteza de conectare la internet sau o retea NAS. Exista si mufa de alimentare, butoanele de pornire si resetare. doua porturi USB 3.0 pentru conectarea de viteza la anumite deviceuri. Atrag atentia trei butoane mici pentru controlul functiei WPS, transmisia WiFi si LED-ul de deasupra routerului. In partea de jos exista patru pufere de cauciuc si gauri pentru montarea acestuia pe pereti si pe alte suprafete daca nu avem la dispozitie o masa.

Configurarea fizica este foarte simpla; modemul se conecteaza la portul de internet si alimentarea in port. In functie de configurarea, pentru a incepe configurarea C5400X, puteti conecta computerul sau laptopul intr-un port LAN din spatele C5400X sau va puteti conecta la retelele wireless implicite care sunt preconfigurate pe router. Odata facuti acesti pasi, pur si simplu porniti routerul.

Dacă ati instalat vreodata un router wireless, la Archer C5400X TP-Link a simplificat totul. Modemul se conecteaza la portul de internet si alimentarea in port. Pentru a incepe configurarea C5400X, puteti conecta computerul sau laptopul intr-un port LAN din spatele C5400X sau va puteti conecta la retelele wireless implicite care sunt preconfigurate pe router. Odata facuti acesti pasi, pur si simplu porniti routerul. Metoda de alegere pentru configurarea dispozitivelor noi este de a fi conectata, astfel ca, odata cu laptopul conectat si routerul pornit, deschidem un browser si accesam pagina de pornire. Aceasta pagina poate fi gasita la tplinkwifi.net sau la 192.168.0.1; unul dintre acestea te va duce acolo unde trebuie sa ajungi.

Primul lucru pe care vi se solicita este sa creati o parola de administrator pentru  router. Un simplu indicator „Low / Middle / High” va va ajuta sa determinati daca parola indeplineste sau nu anumite niveluri de baza ale complexitatii parolelor.

Cu toate acestea am preferat configurarea de pe smartphoneul personal fiind mult mai la indemana dupa instalarea aplicatiei Tether-TP-Link pe Google Play asa cum puteti vedea in secventa de mai jos. Intregul proces a durat mai putin de doua minute de la inceput pana la sfarsit folosind aceasta metoda.

Si am trecut la testare, insa am omis din start conectarea porturilor Ethernet unde cu siguranta viteza nu avea cum sa puna probleme unui router de gaming, avand in vedere traditia pro gaming a producatorului.

Testarea wireless va fi efectuata atat pe retelele de 2,4 GHz cat si de 5 GHz, cu acelasi server in functiune. Trei locatii diferite vor fi testate; chiar langa router, zona de locuit la etajul curent. Locatia cea mai apropiata ofera o reprezentare precisa pentru dispozitivele aflate in imediata apropiere. Mai jos puteti vedea prin aplicatia WiFi Analyzer cum am fost impresionat de rezultatele exceptionale.

Astfel atunci cand am trecut la masuratori efectuate la distanta de router am fost incurajat sa utilizez si altfel de aplicatii downloadate de pe Google Play, iar rezultatele au fost de aceasta data de aceiasi acuratete calitativa oriunde m-as fi dus cu martorul personal, adica smartphone-ul cu aplicatiile preinstalate.

Pentru a va imbunatati experienta de jocuri si de streaming, routerele C5400X sunt echipate cu tehnologie RangeBoost pentru a oferi o calitate si o sensibilitate puternica de receptie la distanta. Acest lucru va permite sa va mentineti dispozitivele conectate in toata casa, de la subsol pana la garaj, si chiar curtea, cu o gama mai puternica in comparatie cu routerele traditionale.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.