Sistemul WiFi Mesh TP-Link Deco M5 AC1300 Gigabit 3 pack – review

Nu sunt la primul sistem Mesh TP-Link Deco pe care l-am testat. Deco M4 routerul Mesh WiFi cu doua unitati, a fost anul trecut la teste aici si eram curios cum se va comporta o configuratie peste cel cunoscut, la GADGETARUL ROMAN.

Deco M5 AC1300 Gigabit v2 nu este o noutate, insa este un sistem compus din 3 unitati pentru a obtine o acoperire Wi-Fi fara intreruperi si o acoperire optima in intreaga casa, aducand o acoperire pe o suprafata de pana la 510 mp. Cu siguranta depaseste performantele necesare care ar fi necesare pentru apartamentul meu de numai 49 mp. Insa tinand cont ca locuiesc la etajul doi cu siguranta voi testa in parcare si in imprejurimile locatiei conjugale.

Tehnologia Adaptive Routing Technology (ART) localizeaza fiecare dispozitiv din casa si prioritizeaza traficul astfel incat sa nu existe lag. Noile sisteme Mesh folosesc un singur ID pentru retea, indiferent cate unitati sunt conectate, de asemenea, folosind Dual Band-urile cunoscute de 2.4GHz si 5GHz  simultan aduce  conexiuni rapide si stabile cu viteze de pana la 1267 Mbps.

Cele 3 unitati Deco M5 vin cu caracteristici si functii personalizate pentru securizarea retelei, integreaza TP-Link HomeCare oferind functii precum Antivirus incorporat (pentru o perioada de 3 ani), Control Parental si Quality of Service.

In cateva linii, iata avantajele principale ale Deco M5 3 pack:

 • Tehnologia HomeCare™ care ofera o suita de caracteristici si functii personalizate pentru securizarea retelei: Antivirus incorporat, Controlul Parental si Quality of Service.
 • Conectivitate fara fir in toata casa.
 • Acoperire Wi-Fi pe o suprafata de pana la 510 mp.
 • Conexiuni dual-band rapide si stabile cu viteze de pana la 1267 Mbps.
 • Configurare rapida si intuitiva din aplicatia Deco App, prin urmarea unor pasi simpli.
 • Sistemul este potrivit pentru fiecare tip de locuinta si permite oricand adaugarea de noi unitati Deco.
 • Raport pret-calitate foarte bun.
 • Beneficiaza de 3 ani garantie si de suport tehnic gratuit in limba romana.

Caracteristici cheie:

 • Procesor – Qualcomm Quad-core
 • Antene – 4 antene interne per unitate Deco
 • Porturi Gigabit – 3 porturi Gigabit per unitate Deco
 • Bluetooth – V 4.2
 • Compatibil cu Amazon Alexa
 • Suport IFTTT
 • Suport IPv6
 • Dimensiuni – 120 mm (diametru) X 38 mm (inaltime)

Fiecare unitate circulara este identica si masoara 120 mm diametru x 38 mm inaltime. Cu profilul lor scazut si finisajul alb mat, le puteti așeza si in aer liber, unde se vor combina cu orice decor. Fiecare unitate contine doua porturi Ethernet gigabit, un port de alimentare, un buton Reset si un mic indicator LED care pulseaza albastru atunci cand routerul este gata pentru configurare, lumineaza albastru solid in timpul configurarii si afișeaza verde solid cand configurarea este completa și totul merge bine. O lumina LED rosie indica atunci cand intampina probleme de conectivitate. Unitatile nu pot fi agatate de pereti ci doar puse pe o suprafata plana orizontala.

Deco este instalat si gestionat folosind o aplicatie mobila (iOS sau Android), dar nu ofera suport pentru o aplicatie bazata pe web care va ofera acces de la un computer. Acestea fiind spuse, aplicatia mobila este proiectata cu gust si usor de utilizat. Se deschide cu un ecran de pornire care afiseaza starea fiecarei unitati Deco, rezultatele ultimului test de viteza pe Internet si numarul de dispozitive conectate. Aici puteți acorda fiecarui dispozitiv prioritate mare pentru o anumita perioada de timp (intotdeauna, o ora, doua ore, patru ore).

In partea de sus a ecranului de pornire este o pictograma de mesaj care afiseaza activitatea recenta, cum ar fi un nou dispozitiv care s-a alaturat retelei. In partea de jos a ecranului de pornire se afla o pictograma rotunda care va duce la un ecran de setari. Setarile Wi-Fi va permit sa editati numele retelei si parola, sa ascundeti SSID-ul si sa creati retele de invitati. In ecranul Control parental puteti crea profiluri pentru fiecare membru al familiei si puteți selecta unul dintre cele patru niveluri de filtre (Copil, Preadolescent, Adolescent, Adult) cu filtre web prestabilite.

Instalarea sistemului Deco a fost rapida si usoara. Am descarcat aplicatia mobila pe smarpthone si mi-am creat un cont folosind adresa de e-mail si o parola. Am urmat instructiunile din aplicatie pentru a conecta o unitate Deco la modemul meu, am așteptat 30 de secunde ca LED-ul sa comute albastru si am apasat pe Next. A durat cateva secunde ca aplicatia sa recunoasca Deco. Am ales o locație din lista și in 2 sau 3 secunde am fost online. Am atins Adaugați un alt Deco și am urmat aceleași instrucțiuni. Ca si in cazul primului Deco, nodul a fost descoperit in cateva secunde, doar de aceasta data aplicația a efectuat un test de conexiune de 30 de secunde intre Deco principal si nod. Am ales o locație pentru acest nod si am repetat procesul pentru al treilea nod.

Ceea ce m-a entuziasmat a fost ca in timp ce ma straduiam sa construiesc nodurile retelei Wifi am fost instiintat de linia de suport tp-link sa imi reimprospatez firmware-ul. secventa a fost cea de mai jos.

Conform TP-Link, functia antivirus monitorizeaza traficul pe internet pentru un model suspect in timp real, impiedica scanarea porturilor si oprește dispozitivele IoT compromise sa trimita semnale catre site-uri necunoscute in timp real.

Dupa ce mi-am creat nodurile de retea am trecut la masuratori cu aplicatiile WiFi Analyzer si speedtest in special in banda de 5GHZ, in trei ipostaze. Langa sursa, dupa doua incinte inchise si mai apoi jos in parcare. Rezultatele masuratorilor le puteti analiza mai jos.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.